Η εποχή της αναπαραγωγής στους παπαγάλους cockatiel

Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή, είναι να επιλέξουμε σωστά τα πουλιά που θα βάλουμε για αναπαραγωγή. Η καλή υγεία των γονέων είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί από υγιείς γονείς θα προκύψουν και υγιείς νεοσσοί. Γι αυτό και πρέπει να σκεφτούμε καλά, να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και μετά να αποφασίσουμε αν ένα cockatiel είναι έτοιμο για αναπαραγωγή ή όχι. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πουλιά είναι αρκετά μεγάλα έτσι ώστε να μπορούν να μπουν σε διαδικασία αναπαραγωγής. Τα cοckatiel μπαίνουν σε αναπαραγωγική ηλικία όταν γίνουν 12 μηνών. Γι’ αυτό αν δεν υπάρχει δακτυλίδι κλειστού τύπου και δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία γέννησης, καλό είναι να αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι είναι αρκετά ώριμα για να γίνουν γονείς. Πολλοί εκτροφείς βάζουν τα πουλιά να ζευγαρώσουν και σε ηλικία μικρότερη των 12 μηνών, αυτό όμως μπορεί να θέσει την ζωή των πουλιών σε κίνδυνο, κυρίως των θηλυκών cockatiel λόγω δυστοκίας. Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα, ότι το cockatiel τους επειδή είναι καλό σαν πουλί συντροφιάς, ότι θα γίνει και σωστό πουλί αναπαραγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα πουλιά συντροφιάς  είναι τόσο δεμένα με τον ιδιοκτήτη τους  που τους είναι δύσκολο ακόμη και να δεχτούν ένα νέο πουλί για ταίρι τους. Έτσι λοιπόν συνίσταται τα πουλιά συντροφιάς να παραμένουν σαν πουλιά συντροφιάς, και να διαχωρίζονται από τα πουλιά αναπαραγωγής.

Όλα τα πουλιά δεν είναι απαραίτητο να είναι συμβατά σαν ζευγάρια. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στα cockatiel μας να γνωριστούν, να συνηθίσουν το ένα το άλλο και εφόσον τα πουλιά ταιριάξουν μεταξύ τους θα προχωρήσουν σε ζευγάρωμα όταν φυσικά είναι ιδανικές οι συνθήκες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν πχ βάλουμε πολύ νωρίς φωλιά πριν να είναι έτοιμα τα πουλιά, είναι πιθανό το θηλυκό να αρχίσει να γεννάει αυγά πριν να είναι έτοιμο το αρσενικό, με αποτέλεσμα πολλά άσπορα αυγά. Είναι πολύ σημαντικό το αρσενικό και το θηλυκό να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την αναπαραγωγή. Η σωστή σειρά των γεγονότων έχει ως εξής: Αρχικά πρέπει το ζευγάρι να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μαζί έτσι ώστε να συνδεθεί. Μόλις αντιληφθούμε ότι αισθάνονται σιγουριά, θα πρέπει να τοποθετήσουμε την φωλιά. Το αρσενικό cockatiel θα αρχίσει να την επεξεργάζεται, να την μασά, να τακτοποιεί το υλικό στη φωλιά, και μόνο όταν θεωρεί ότι όλα είναι όπως πρέπει θα επιτρέψει στο θηλυκό να μπει μέσα στη φωλιά. Εν τω μεταξύ θα παρατηρήσουμε ότι παράλληλα ξεκινάνε αρκετά ζευγαρώματα, κυρίως τις πρωινές ώρες. Εφ’ όσον όλα συνεχίσουν να είναι καλά, σε μικρό χρονικό διάστημα, θα δούμε το πρώτο αυγό στη φωλιά. Το θηλυκό δεν ξεκινάει κλώσσημα από το πρώτο αυγό, αλλά συνήθως από το δεύτερο. Μια καλή γέννα είναι συνήθως 4-5 αυγά. Την ημέρα κάθεται μέσα στη φωλιά το αρσενικό,ενώ όλο το βράδυ το θηλυκό. Αν όλα πάνε καλά, οι νεοσσοί κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως από την 21η ημέρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Φωλιά.

Η φωλιά των cockatiel πρέπει να είναι ξύλινη ελάχιστων διαστάσεων 28χ16χ19cm. Τοποθετείται εξωτερικά του κλουβιού σε ψηλό σημείο, έτσι ώστε να παρέχει στα πουλιά το αίσθημα της ασφάλειας.  Στον πάτο στρώνουμε για υπόστρωμα πριονίδι το οποίο συνήθως τα πουλιά πετούν εκτός φωλιάς και κρατούν όσο χρειάζεται. Στο εμπόριο κυκλοφορούν φωλιές σε αρκετά μεγέθη και σχέδια, μπορούμε όμως πάντα αν κάτι δεν μας ικανοποιεί, να φτιάξουμε μόνοι μας, τις δικές μας φωλιές.

Κλουβί ζευγαρώματος.


Το κλουβί που θα φιλοξενήσει το ζευγάρι μας θα πρέπει να είναι άνετο (ελάχιστες διαστάσεις 76χ46χ45.50cm) ενώ θα πρέπει να διαθέτει στο πάνω μέρος πόρτα για να τοποθετείται η φωλιά εξωτερικά. Το κλουβί πρέπει να διατηρείται πάντοτε καθαρό, να είναι τοποθετημένο σε φωτεινό σημείο και πάντοτε στο ύψος περίπου των ματιών μας, για να αισθάνονται ασφαλή τα πουλιά. Σημαντικό είναι να φροντίζουμε να μην ενοχλούνται τα πουλιά από άλλα κατοικίδια (π.χ γάτα, σκύλος) και να έχουν πάντα ησυχία. Έτσι θα αισθάνονται ασφάλεια και θα προχωρήσουν ευκολότερα σε αναπαραγωγή.

Διατροφή

Τέλος ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την περίοδο της αναπαραγωγής, είναι η σωστή διατροφή. Φροντίζουμε να παρέχουμε στα cockatiel μας, μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, σπόρους καλής ποιότητας) έτσι ώστε να είναι υγιή και δυνατά. Το σουπιοκόκκαλο δεν πρέπει να λείπει όταν η θυληκιά μας γεννάει τα αυγά, ενώ ίσως μερικές φορές είναι χρήσιμο και κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου, πχ σε περιπτώσεις που τα πουλιά μας δεν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Με την εκκόλαψη των νεοσσών, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα φρέσκο βρασμένο αυγό και αυγοτροφή, για να σιτίζονται οι νεοσσοί. H σωστή και πλούσια διατροφή είναι πολύ σημαντική για την βιωσιμότητα και την σωστή ανάπτυξη των νεοσσών. Οι γονείς ταίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γι΄αυτό πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει στο κλουβί φρέσκια αυγοτροφή και αυγό, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να τρέφονται σωστά και να μεγαλώνουν σωστά τους νεοσσούς. Κατά την χρονική περίοδο που οι γονείς ταίζουν τους νεοσσούς θα πρέπει να διακόπτουμε την χορήγηση λαχανικών και φρούτων καθώς το γαστρεντερικό των μωρών είναι ιδαίτερα ευαίσθητο και μπορεί να προκληθεί διάρροια και ανεξέλεγκτες κενώσεις.Ιδανικά φροντίζουμε να αλλάξουμε την αυγοτροφή και το αυγό κάθε 3 ώρες έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται και να είναι πάντα φρέσκο, ενώ σημαντικό είναι να υπάρχει πάντα δροσερό, καθαρό νερό. Οι νεοσσοί θα πρέπει να παραμένουν στη φωλιά μέχρι την 20η ημέρα για να μεγαλώσουν σωστά και να πάρουν όλα τα αντισώματα που χρειάζονται  από τους γονείς για να είναι υγιή και δυνατά. Αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και οι γονείς δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα μωρά τους, τότε εφόσον υπάρχει η σχετική εμπειρία μπορούμε να αναλάβουμε το τάισμα των νεοσσών με κρέμα. Αν δεν διαθέτουμε εμπειρία στο τάισμα νεοσσών, απευθυνόμαστε σε κάποιον εκτροφέα που θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει χρήσιμες συμβουλές. Το τάισμα νεοσσών είναι μια δύσκολη υπόθεση και δεν θα πρέπει να γίνεται αν δεν γνωρίζουμε τη σωστή διαδικασία, γιατί είναι πολύ πιθανό να θέσουμε την ζωή των νεοσσών σε μεγάλο κίνδυνο.
Για περισσότερες πληροφορίες  Τάισμα νεοσσών cockatiel στο χέρι.