Παπαγάλοι Cockatiel και οι κίνδυνοι των εορτών

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σίγουρα από τις πιο χαρούμενες ημέρες του έτους. Παρόλο αυτά  και λόγω αυξημένων δραστηριότητων είναι μια περίοδος, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα cockatiel μας που έχουν την τάση να εξερευνούν και να δοκιμάζουν τα πάντα μέσα στο χώρο.

Φωτιά στο τζάκι.
Όλοι απολαμβάνουμε τη ζεστασιά, που μας προσφέρει ένα αναμμένο τζάκι.  Η φωτιά όμως και ο καπνός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το cockatiel μας.  Για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος δεν επιτρέπουμε στο cockatiel μας να πλησιάσει στο τζάκι σε καμμία περίπτωση. Χρησιμοποιούμε την μεταλλική σίτα για να μην πετάγονται σπίθες και σε περίπτωση, που υποψιαστούμε ότι το τζάκι παράγει καπνό απομακρύνουμε άμεσα το cockatiel μας σε άλλο δωμάτιο, μέχρι η ατμόσφαιρα να είναι εντελώς καθαρή και ασφαλής.

Θερμαντικά σώματα-Λάμπες αλογόνου.
Τα διάφορα θερμαντικά σώματα και οι λάμπες αλογόνου, παράγουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση, που το cockatiel μας προσγειωθεί πάνω στο θερμαντικό σώμα, κινδυνεύει από πολλαπλά εγκαύματα. Για τον λόγο αυτό δεν αφήνουμε το cockatiel μας να πλησιάσει και να πετάει κοντά στην περιοχή, που λειτουργεί κάποιο θερμαντικό σώμα. Όταν βρίσκεται εκτός κλουβιού, καλό είναι να απενεργοποιούμε τα θερμαντικά σώματα και να τα θέτουμε σε λειτουργεία μόνο όταν ο παπαγάλος μας βρίσκεται εντός κλουβιού.

Ατμόσφαιρα στο χώρο.
Το τζάκι και τα θερμαντικά σώματα ξηραίνουν τον ατμοσφαρικό αέρα στο χώρο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο cockatiel μας. Φροντίζουμε λοιπόν να υγραίνουμε συχνά τον αέρα έτσι ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους ειδικούς υγραντήρες πάνω στα θερμαντικά σώματα ή να κάνουμε μπάνιο το cockatiel μας με έναν ψεκαστήρα. Όταν ψεκάζουμε το cockatiel μας φροντίζουμε να είναι κλειστά τα παράθυρα και να μην υπάρχουν ρεύματα κρύου αέρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο κρυολογήματος.


Αρωματικά κεριά-χώρου.
Συνήθως την περιόδο των γιορτών χρησιμοποιούμε συχνότερα αρωματικά κεριά και διάφορα αρωματικά χώρου για να ομορφύνουμε την ατμόσφαιρα. Τα αρωματικά χώρου και τα κεριά μπορούν να βλάψουν το αναπνευστικό σύστημα του παπαγάλου μας ενώ η  φλόγα του κεριού μπορεί να κάψει τα φτερά των cockatiel που είναι πολύ εύφλεκτα. Όταν λοιπόν είναι ο παπαγάλος μας εκτός του κλουβιού και απολαμβάνει την βόλτα του, σβήνουμε τα κεριά και μεταφέρουμε τα αρωματικά σε άλλο χώρο, μακριά από τον παπαγάλο μας.


Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
Τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα  είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα πουλιά γι΄αυτό και θα πρέπει να αποκλείσουμε την περιοχή, που βρίσκεται το στολισμένο δέντρο μας καθώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Τα μόνα ασφαλή δέντρα είναι το  φυσικό πεύκο και το έλατο αλλά και πάλι θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουν μυτερές βελόνες που μπορεί να βλάψουν το cockatiel μας. Τα στολίδια και τα λαμπάκια είναι επίσης πολύ επικίνδυνα για τα cockatiel. Για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον παπαγάλο μας, θα πρέπει να  κρύψουμε τα καλώδια από τα λαμπάκια, ενώ μια καλή ιδέα θα ήταν να αντικαταστήσουμε τα τοξικά στολίδια με ξύλινα που είναι ασφαλή σε περίπτωση που το cockatiel μας αποφασίσει να τα περιεργαστεί και να τα δοκιμάσει. Κορδέλες φτιαγμένες από Pop-corn είναι μια φυσική λύση που θα στολίσει όμορφα το δέντρο μας χωρίς να είναι επικίνδυνο για τον παπαγάλο μας.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά-φαγητά.
Συνήθως τις γιορτές  η κουζίνα στα περισσότερα νοικοκυριά «παίρνει φωτιά» ενώ τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά κατακλύζουν το χώρο και βρίσκονται σε αφθονία. Η προετοιμασία του φαγητού μπορεί να βλάψει σε σοβαρό βαθμό το αναπνευστικό του παπαγάλου μας. Πολλοί αγνοούν ότι τα οικιακά σκεύη όπως κατσαρόλες και τηγάνια που είναι φτιαγμένα από τεφλόν είναι ιδιαίτερα βλαβερά όταν υπερθερμανθούν και αρχίσουν να παράγουν αέρια και οσμές. Επίσης η οσμή που παράγεται από τους αυτοκαθαρίζομενους φούρνους (κατά την διαδικασία καθαρισμού) έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών παπαγάλων. Για να προστατεύσουμε το cockatiel μας θα πρέπει να το απομακρύνουμε από την περιοχή  της κουζίνας και επιπλέον να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αφήνουμε εκτεθιμένες πιατέλες με γλυκά. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και σιροπιαστά έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους. Είναι βέβαιο ότι το περίεργο cockatiel μας θα προσπαθήσει να δοκιμάσει αυτές τις λιχουδιές. Είναι προτιμότερο λοιπόν να καλύπτουμε τις πιατέλες για να απαγορεύσουμε εντελώς την πρόσβαση σε λιχουδιές και γλυκά.


Party-Επισκέψεις και έλλειψη προσοχής.
Τις ημέρες των γιορτών είναι σύνηθες να καλούμε κόσμο στο σπίτι με σκοπό να διασκεδάσουμε και να χαρούμε το πνεύμα των γιορτών. Όλος αυτός ο κόσμος όμως συνήθως δημιουργεί ένταση στο cockatiel μας και μπορεί να προκαλέσει στρες. Καπνός, φασαρία, φως μέχρι αργά που δεν επιτρέπει στο cockatiel να χαλαρώσει και να κοιμηθεί είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται στα χριστουγεννιάτικα party. Επίσης είναι λογικό  λόγω πολυκοσμίας να μην είναι δυνατόν να έχουμε συνεχώς στραμμένη την προσοχή μας στον παπαγάλο μας. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να στρεσσαριστεί και να τραυματιστεί. Για όλους αυτούς τους λόγους το κλουβί και ο παπαγάλος μας θα πρέπει να μεταφέρεται σε ήσυχο μέρος με καθαρή ατμόσφαιρα και ησυχία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον φτερωτό μας σύντροφο και να αποφύγουμε προβλήματα.


Προσοχή: Την περίοδο των γιορτών πολλοί κτηνίατροι απουσιάζουν και δεν εργάζονται. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι διαθέσιμος σε περίπτωση που τον χρειαστείτε.