Η διατροφή των παπαγάλων cockatiel

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες  για την διατήρηση της καλής υγείας των cockatiel είναι η σωστή διατροφή. Σωστή διατροφή σημαίνει καλής ποιότητας τροφή,καθαριότητα και ποικιλία.

Νερό.
Το νερό των cockatiel πρέπει να είναι πάντοτε καθαρό, να αλλάζεται καθημερινά  ή κάθε φορά  που λερώνεται από υπολείμματα τροφών ή περιττώματα. Τα μπωλ του νερού, πρέπει να πλένονται καθημερινά με καυτό νερό και διάλυμα μηλόξυδου για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Πολύ σημαντικό είναι να παρέχουμε στα cockatiel νερό που θα πίναμε και εμείς οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια περιοχή το νερό δεν είναι κατάλληλο και πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, τότε το ίδιο νερό θα πρέπει να πίνουν και τα cockatiel μας.

Σπόροι
Οι σπόροι που δίνουμε στα cockatielμας θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, καθαροί ενώ θα πρέπει να φροντίζουμε για την σωστή φύλαξη και αποθήκευση τους μακριά από υγρασία και συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε αλλοίωση, Φροντίζουμε το μίγμα που θα δώσουμε στα cockatielμας να είναι πλούσιο και να περιέχει ποικιλία σπόρων έτσι ώστε να μπορούν να επιλέξουν τους σπόρους που τους αρέσουν περισσότερο. Και στην περίπτωση αυτή η ποικιλία παίζει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε τα πουλιά μας να μην βαριούνται και να τρέφονται σωστά. Συνήθως συνίσταται η αγορά συσκευασμένων σπόρων έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα, την ημερομηνία λήξης  αλλά και την καθαριότητα. Οι σπόροι θα πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο φαγητό, και τα μπωλ πρέπει να  είναι πάντοτε καθαρά για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης.
(Συμβουλή: Όταν αγοράσουμε μια μεγάλη ποσότητας σπόρων  μπορούμε να τους διατηρήσουμε στην κατάψυξη, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθούν φρέσκοι και χωρίς ζωύφια. Σφραγίζουμε πολύ καλά την σακούλα για να μην δημιουργηθεί υγρασία, και έτσι οι σπόροι μας παραμένουν φρέσκοι για αρκετούς μήνες.)

Φρούτα και λαχανικά.

Tα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν καθημερινό κομμάτι της διατροφής των cockatiel.  Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να παρέχουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά  σε μεγάλη ποικιλία έτσι ώστε τα πουλιά να παίρνουν όλες  τις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για καλή υγεία και σωστή ανάπτυξη.

Φρούτα
Μήλο (χωρίς κουκούτσια), μπανάνα, βερύκοκο, ροδάκινα, σταφύλια (χωρίς κουκούτσια) , πορτοκάλι, είναι μερικά από τα φρούτα που θεωρούνται  κατάλληλα  για να  καταναλώνονται από τα cockatiel. Πρέπει να αφαιρούμε πάντοτε τα κουκούτσια (για τα πουλιά είναι τοξικά) και πρέπει να είναι πάντοτε καλά πλυμένα και στεγνωμένα πριν την κατανάλωση. Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται από τα πουλιά όσο είναι φρέσκα, οπότε καλό είναι να τα αφαιρούμε από το μπωλ, μετά από μερικές ώρες. 
Πολλά cockatiel αρνούνται να φάνε φρούτα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουν μάθει από μικρή ηλικία να τρώνε φρούτα αλλά και επειδή τα cockatiels προτιμούν τα λαχανικά.

Λαχανικά.
Μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, καλαμπόκι, αρακά, πιπεριά, πράσινα φασολάκια (χωρίς τους σπόρους), κολοκύθι, σέλινο, λάχανο είναι μερικά από τα λαχανικά που μπορούν να τρώνε με ασφάλεια τα cockatiel. Τα λαχανικά πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα και στεγνωμένα. Δεν είναι απαραίτητο να δίνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, αρκεί να υπάρχει ποικιλία και τα λαχανικά να είναι φρέσκα και καλής ποιότητας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ καλά, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν μείνει ίχνη λιπασμάτων ή εντομοκτόνων.  Καλό είναι να πλένονται σε διάλυμα ξυδιού έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μικροοργανισμούς και μικρόβια. Ακάθαρτα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση με άσχημες συνέπειες στην υγεία των cockatiel.

Συμβουλή 1 . Πολλά cockatielαρνούνται να φάνε λαχανικά και φρούτα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω συνήθειας γιατί από μικρή ηλικία δεν έχουν υιοθετήσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Δεν είναι σπάνιο (κυρίως όταν το πουλί προέρχεται από κάποιο petshop) να μην έχει δοκιμάσει ποτέ λαχανικά ή φρούτα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος και η επιμονή είναι αναγκαία για την διατροφική αποκατάσταση του παπαγάλου μας. Ακόμη και αν το πουλί δεν δοκιμάζει τα λαχανικά (τις περισσότερες φορές λόγω φόβου για το άγνωστο) εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να παρέχουμε στο cockatiel μας φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα δοκιμάσει και θα υιοθετήσει στην διατροφή του ότι ακριβώς χρειάζεται.

Συμβουλή 2 :
Μπορούμε να παρέχουμε και μαγειρεμένο φαγητό στα cockatiel μας. Βρασμένα ζυμαρικά, φακές και ρύζι (πάντα μαγειρεμένα καλά σε ανάλατο νερό), αποτελούν μια πρώτης τάξεως τροφή για τα cockatiel και είναι πηγή υδατανθράκων που είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό.

Τροφές που δεν επιτρέπονται:
Αλκοόλ, σοκολάτα, καφές ,τσάι, αλάτι, ζάχαρη, κουκούτσια από φρούτα, αβοκάντο, μανιτάρια, κρεμμύδι και σκόρδο είναι μερικές από τις τροφές που θεωρούνται τοξικές για τα πουλιά.  Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να δίνουμε τέτοιες τροφές στα cockatiel μας, γιατί μπορεί έτσι να προκαλέσουμε καρδιακή ανεπάρκεια και πολλά προβλήματα υγείας.

Αυγοτροφή.
Οι ανάγκες των cockatiel  για βιταμίνες και πρωτείνες δεν είναι πάντοτε οι ίδιες. Σε περιόδους  όπως η πτερρόροια και η αναπαραγωγή θα πρέπει να παρέχουμε στο cockatiel μας  περισσότερες πρωτείνες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις  έντονες ανάγκες.
Αυτό μπορεί να γίνει με την αυγοτροφή που είναι πηγή λιπαρών οξέων, υδατανθράκων , βιταμινών και θεωρείται μια πλήρης τροφή. Αν δεν θέλουμε να παρέχουμε την έτοιμη αυγοτροφή του εμπορίου μπορούμε να φτιάξουμε την εξής απλή συνταγή.
Συνταγή αυγοτροφής
3 αυγά βρασμένα τουλάχιστον 15 λεπτά.
Λίγες νιφάδες βρώμης
4 φρυγανιές ολικής άλεσης
Λίγο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.

Κατά περίπτωση η συνταγή της αυγοτροφής μπορεί να διαφοροποιείται. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής μπορούμε να συμπληρώσουμε τριμμένο σουπιοκόκκαλο ή σκεύασμα Σπιρουλίνας που βοηθά πολύ τα πουλιά. Eπίσης μπορούμε να προσθέσουμε και μερικούς σπόρους Κινόα αφού πρώτα τους μαγειρέψουμε. Καλό είναι βέβαια να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να το παρακάνουμε γιατί η αυγοτροφή περιέχει αρκετά λιπαρά και μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και συσσώρευση λίπους στο cockatiel μας.

Σουπιοκόκκαλο και πέτρα ασβεστίου.
Το κόκκαλο της σουπιάς και η πέτρα ασβεστίου παρέχουν στο cockatiel μας  το απαραίτητο ασβέστιο που χρειάζεται για την ανάπτυξη και διατήρηση ενός γερού σκελετού. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντοτε στο κλουβί, ενώ σε περιόδους αναπαργωγής μπορούμε να παρέχουμε και υδατοδιαλυτό συμπλήρωμα ασβεστίου, αποφεύγοντας πάντα τις υπερβολές.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντική για την καλή υγεία του cockatiel μας. Ένα υγιές cockatiel μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά για πολλά πολλά χρόνια.