Cockatiel (Nyphicus hollandicus)


Γενικές πληροφορίες.

Oι παπαγάλοι Cockatiel είναι ενδημικό είδος παπαγάλων και κατάγονται από την  Αυστραλία. Εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα και πτηνά συντροφιάς σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 170 χρόνια όταν τα πρώτα πουλιά ήρθαν από την Αυστραλία στη Μεγάλη Βρετανία. Η εκτροφή τους χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη. Είναι το πιο δημοφιλές είδος παπαγάλων μετά τα Budgerigar (γνωστά σε όλους σαν παπαγαλάκια budgie).
Τα Cockatiel είναι τα μόνο μέλη της οικογένειας Nymphicus. Στο παρελθόν θεωρούνταν cockatoo μικρού μεγέθους, όμως πρόσφατες μελέτες τα κατέταξαν στην μοναδική υπο-οικογένεια Cockatoo Nymphicinae. Ως εκ τούτου κατατάσσονται πλέον ως το μικρότερο από τα Cacatuidae (οικογένεια Cockatoo). Τα Cockatiel είναι ιθαγενή στην ενδοχώρα της Αυστραλίας και επιλέγουν να ζουν σε δασικές περιοχές, υγρότοπους και θαμνώδεις περιοχές.
Η αρχική τους περιγραφή ανήκει στον Σκωτζέζο συγγραφέα και φυσιολάτρη Robert Kerr το 1793 ως  Psittacushollandicus, και μεταφέρθηκαν στο δικό τους γένος, (Nymphicus) από τον Wagler το 1832. Το όνομα που δόθηκε στο γένος αντανακλά την εμπερία των πρώτων Ευρωπαίων ταξιδιωτών που παρατήρησαν τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι ταξιδιώτες θεώρησαν ότ τα πουλιά ήταν τόσο όμορφα και τα παρομοίασαν με τις μυθικές νύμφες (nymphs). To συγκεκριμένο όνομα hollandicus σχετίζεται με το New Holland το οποίο και αποτελεί ιστορικό όνομα για την Αυστραλία.

Τα Cockatiel συνδυάζουν την γοητεία και την προσωπικότητα των μεγαλύτερων cockatoo, χωρίς όμως τον θόρυβο, τα δαγκώματα και τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν με τους παπαγάλους μεγαλύτερου μεγέθους. Αν και δεν φημίζονται για την ικανότητα τους να μιλούν, τα περισσότερα ήμερα πουλιά μπορούν πολύ εύκολα να μάθουν να σφυρίζουν διάφορες μελωδίες. Στο εξωτερικό,τα cockatiel συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα θεραπείας με κατοικίδια, και έχουν βοηθήσει πολύ ασθενείς και άτομα της τρίτης ηλικίας.

Σεξουαλικός διμορφισμός.

Όλα τα άγρια cockatiel (γνωστά ως Normal Grey Cockatiel) όταν είναι σε νεαρή ηλικία είναι φαινοτυπικά θηλυκά και το φύλο τους οπτικά δυσδιάκριτο, από την στιγμή της εκκόλαψης ως και την πρώτη πτερρόροια. Παρουσιάζουν  οριζόντιες κίτρινες στην επιφάνεια των φτερών της ουράς τους, κίτρινες κηλίδες στα κύρια φτερά πτήσης, ένα γκρι χρώματος λοφίο και  πρόσωπο, και ένα θαμπό πορτοκαλί χρώμα σε  κάθε ένα από τα μάγουλά τους.
Τα ενήλικα cockatiel είναι σεξουαλικα διμορφικά σε μικρότερο βαθμό βέβαια από κάποια άλλα είδη παπαγάλων. Το χαρακτηριστικό του διμορφισμού είναι εμφανές μόνο μετά την πρώτη πτερρόροια συνήθως 6-9 μήνες μετά την εκκόλαψη. Το αρσενικό χάνει το λευκές ή κίτρινες πέρλες και κηλίδες στο κάτω μέρος των φτερών και την ουρά του. Τα γκρίζα φτερά στα μάγουλα και το λοφίο του αντικαθίσταται από φωτεινά κίτρινα φτερά, ενώ το πορτοκαλί χρώμα στα  μάγουλα γίνεται πιο φωτεινό και ευδιάκριτο. Το πρόσωπο και το λοφίο στα θηλυκά πουλιά συνήθως παραμένουν ως επί το πλείστον γκρι  και επίσης με πορτοκαλί χρώμα στα  μάγουλα. Επιπλέον, το θηλυκό διατηρεί συνήθως τις πέρλες  στην κάτω πλευρά των φτερών της ουράς.

Το χρώμα στα cockatiels προέρχεται από δύο χρωστικές ουσίες: τη μελανίνη (η οποία δίνει  το γκρι χρώμα στα φτερά, τα μάτια, το ράμφος, και τα πόδια), και το λιπόχρωμα (το οποίο προσφέρει το κίτρινο χρώμα στο πρόσωπο και την ουρά και το πορτοκαλί χρώμα στα μάγουλα). Το γκρίζο χρώμα της μελανίνης υπερισχύει του κίτρινου και του πορτοκαλί του λιποχρώματος όταν υπάρχουν και οι δύο χρωστικές.
Η περιεκτικότητα μελανίνης μειώνεται στο πρόσωπο των αρσενικών καθώς ωριμάζουν, επιτρέποντας τις κίτρινες και πορτοκαλί λιποχρωστικές να είναι πιο ορατές, ενώ μια αύξηση στην περιεκτικότητα μελανίνης στην ουρά προκαλεί την εξαφάνιση των οριζόντιων κίτρινων γραμμών της  ουράς.

Διάρκεια ζωής


Η διάρκεια ζωής των cockatiel σε συνθήκες αιχμαλωσίας υπολογίζεται περίπου στα 15-20 χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις μειώνεται σε 10-15 χρόνια όμως έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις πουλιών, να ζουν 32 χρόνια. Το γηραιότερο cockatiel που έχει καταγραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι 36 ετών. Η διατροφή και άσκηση είναι καθοριστικοί παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια ζωής των cockatiel.