Καλλιέργεια Millet (κεχρί) για παπαγάλους.


To millet είναι μια ομάδα μικρόσπορων σιτηρών. Είναι ευρέως διαδεδομένο στον κόσμο και χρησιμοποιείται είτε σαν ανθρώπινη τροφή ή σαν ζωοτροφή.  Το millet καλλιεργείται στην Ασία τα τελευταία 10000 χρόνια και συναντάται σε περιοχές με αρκετή ξηρασία. Η καλή διαχείριση της καλλιέργειας, μπορεί να αποδόσει μεγάλες ποσότητες καλής ζωοτροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Tα κυριότερα είδη είναι:

  • Πανικό το κεχροειδές Panicum miliaceum του γένους Πανικό.
  • Σεταρία η ιταλικήSetaria italica (Χαιτοχλόα, Chaetochloa) του γένους Σεταρία.
  • Ελευσίνη η κορακάναEleusine coracana του γένους Ελευσίνη.
  • Πεννίζετο το γλαυκό (Pennisetum glaucum) ή Πεννίζετο το αμερικανικό (Pennisetum americanum) γνωστό ως κεχρί των "μαύρων" φυτό τού γένους Πεννίζετο.

Άλλα είδη μικροτέρου ενδιαφέροντος είναι: Εχινοχλόα η σιτοειδής (Echinochloa frumentacea), Πανικό το σουματρικό (Panicum sumatrense), Διγιτάρια η λεπτή (Digitaria exilis), Paspalum scrobiculatum (Πάσπαλος-), Εραγρώστις η τεφ (Eragrostis tef), Κόιξ το δάκρυ του Ιώβ (Coix lacryma-jobi). (πηγή http://el.wikipedia.org/)

Οδηγός Καλλιέργειας.

Το millet είναι ένα από τα πολλά χόρτα με σπόρους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή τροφής.Ο σπόρος του έχει παρόμοια θρεπτική σύσταση όπως το καλαμπόκι, είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεϊνη και φυτικές ίνες. Το millet για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ζεστό παρατεταμένης διάρκειας καλοκαίρι ενώ προτιμά πλούσια υποστρώματα όπως ένα οργανικό κόμποστ. Αν το υπόστρωμα μας δεν είναι αρκετά καλής ποιότητας συμπληρώνουμε ένα αζωτούχο λίπασμα. Φυτεύουμε τον σπόρο αφήνοντας κενό περίπου 5 cm ανάμεσα στους σπόρους  και καλύπτουμε  με 2-3 cm χώματος. Προσθέτουμε ποσότητα κόμποστ καθώς το millet μεγαλώνει. Όπως το καλαμπόκι, το millet τραβάει το άζωτο από το έδαφος. Είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν τα φύλλα και οι σπόροι έχουν πάρει ένα χρώμα καφέ-χρυσό. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει ακόμη και με τα χέρια. Στην οικιακή καλλιέργεια κόβουμε τα τσαμπιά του millet με τα χέρια και τα αφήνουμε μερικές ημέρες για να στεγνώσουν καλά. Για σωστή αποθήκευση βάζουμε το millet σε στεγνό και σκιερό μέρος για να αποφύγουμε υγρασία και αλλοιώσεις. Κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ινδία, η Κίνα, η Μογγολία, η Ρωσία, η Δυτική Αφρική και η Βόρεια Κορέα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται με κεχρί 15.000 στρέμματα.


Μillet και παπαγάλοι cockatiel.


To millet είναι μια λιχουδιά, η οποία αρέσει πολύ στα περισσότερα cockatiel. Συνήθως ενθουσιάζονται πολύ με το millet γι' αυτό και αποτελεί μια λιχουδιά, που μπορεί να χρησιμοποιηθει άνετα στην εκπαίδευση του φτερωτού μας φίλου. Από την άλλη,  δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά και επ' ουδενί δεν μπορεί να αντικαθιστά ένα  ισορροπημένο μείγμα σπόρων.
Πολλά cockatiel, που δεν είναι συνηθισμένα σε σωστή διατροφή, προτιμούν το millet και όχι π.χ. φρούτα και λαχανικά. Το millet είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων όμως στερείται βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και είναι αρκετά παχυντικό για τα πουλιά. Θα πρέπει λοιπόν να μην ξεχνάμε να εφαρμόζουμε μια ισορροπημένη διατροφή με καλό μείγμα σπόρων, λαχανικά και φρέσκο καθαρό νερό. H υπερβολική χρήση millet έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και προκαλεί σημαντική αύξηση του λίπους και του σωματικού βάρους. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η χρήση millet μια φορά την εβδομάδα. Το millet είναι πολύ χρήσιμο κατά τον απογαλακτισμό των νεοσσών καθώς τα νεαρά cockatiel το προτιμούν από το μείγμα σπόρων αλλά και πάλι πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και όχι σε μεγάλες ποσότητες.