Tάισμα νεοσσών cockatiel στο χέρι

Το πιο σημαντικό, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για την διαδικασία του ταίσματος των νεοσσών κοκατίλ, είναι η συχνότητα και η ποσότητα της τροφής, που χρειάζονται οι νεοσσοί για να πετύχουμε σωστή ανάπτυξη. Τα μωρά cockatiel μεγαλώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και χρειάζονται και τις ανάλογες ποσότητες τροφής για να καλύπτονται οι διατροφικές τους ανάγκες. Ο προλοβός των νεοσσών χωράει μικρή ποσότητα τροφής γι’ αυτό και πρέπει να ταίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο μεγαλώνει ο νεοσσός σας, μεγαλώνει και η ποσότητα, που χωράει στον προλοβό του. Για αυτό το λόγο, μεγαλώνει η ποσότητα τροφής σε κάθε τάϊσμα και μειώνεται ο αριθμός των ταϊσμάτων ανά ημέρα. Η ποσότητα της τροφής σε κάθε τάισμα εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος του νεοσσού. Μπορείτε πρόχειρα να το υπολογίσετε στο 10% του βάρους του πουλιού.

Έλεγχος του προλοβού

Ο προλοβός στους νεοσσούς κοκατίλ είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί καθώς δεν έχει καλύφθει ακόμη από πτέρωμα. Στα μεγαλύτερα πουλιά με ανεπτυγμένο πτέρωμα, μπορεί να ελεγχθεί αγγίζοντας απαλά τον προλοβό με τον αντίχειρα ή τον δείκτη του χεριού μας.
Ο προλοβός πρέπει να εξετάζεται πριν από κάθε τάισμα. Ιδανικά ο προλοβός στα νεαρά κοκατίλ θα πρέπει να αδειάζει ανάμεσα στα γεύματα. Ο έλεγχος του προλοβού θα σας βοηθήσει να καθορίσετε την συχνότητα και την ποσότητα της τροφής, που θα πρέπει να δώσετε. Σε κανονικές συνθήκες ο προλοβός θα είναι εντελώς άδειος μέσα σε 4 ώρες. Σε περίπτωση, που ο προλοβός παραμένει γεμάτος, συνήθως υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Θέση του νεοσσού κατά την διάρκεια του ταϊσματος.

Βγάζουμε τον νεοσσό από την φωλιά και τον τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα. Κρατάμε απάλα το μωρό με το χέρι μας και το στηρίζουμε σωστά έτσι ώστε να πάρει την κατάλληλη θέση για το τάισμα.

Η πρώτη γνωριμία με την σύριγγα ταϊσματος.

Η γνωριμία με την σύριγγα ή το σταγονόμετρο, που θα χρησιμοποιηθεί για το τάισμα του νεοσσού, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς τα μωρά στην προσπάθεια τους να τραφούν ανοίγουν το ράμφος τους διάπλατα για να δεχτούν την τροφή. Είναι πιθανό βέβαια ο νεοσσός να μην ανοίγει εντελώς το ράμφος του. Ένα πολύ απαλό άγγιγμα με την σύριγγα είναι συνήθως αρκετό, για να ενθαρρύνει  το νεοσσό  να ανοίξει το ράμφος του. Η σύριγγα πρέπει να τοποθετείται προσεκτικά μέσα στο στόμα απο την αριστερή πλευρά του ράμφους με κατεύθυνση προς τα δεξιά.

Ο όγκος της τροφής, που δίνουμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Υπερπλήρωση του προλοβού μπορεί να προκαλέσει αναρρόφηση με συνέπεια τον θάνατο. Αντίθετα, σε περίπτωση, που χορηγούμε μικρότερη ποσότητα τροφής, ο νεοσσός μπορεί να οδηγηθεί στην ασιτία με δυσάρεστα αποτελέσματα.
Κατά την διάρκεια του ταϊσματος, ο προλοβός αρχίζει να γεμίζει και να διογκώνεται όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε χαμηλά στο λαιμό του νεοσσού. Προσεκτική παρατήρηση και εμπειρία είναι απαραίτητη για να γνωρίζουμε πότε ο προλοβός έχει γεμίσει αρκετά.

Συχνά το μωρό κοκατίλ σας θα σταματάει να ζητάει τροφή ,όταν ο προλοβός του είναι γεμάτος, αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικοί νεοσσοί συνεχίζουν να ζητούν τροφή ακόμα και με γεμάτο προλοβό. Παρατηρήστε προσεκτικά, αν η τροφή ανεβαίνει ξανά στο στόμα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σταματάμε αμέσως και περιμένουμε να αδειάσει εντελώς το στόμα του.
Σε περίπτωση που έχουν μείνει υπολλείματα τροφής στο δέρμα, στο πτέρωμα ή στο ράμφος του νεοσσού, αφαιρέστε το με λίγο χλιαρό νερό όταν τελειώσετε με το τάισμα. Μετά το τέλος κάθε ταϊσματος μερικές σταγόνες χλιαρού νερού μπορούν να βοηθήσουν στο καθαρισμό του στόματος του νεοσσού. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στο τάισμα πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Σημαντικό είναι να παρακολουθείτε το βάρος του νεοσσού καθημερίνα με μια ζυγαριά ακριβείας. Ένα υγιές μωρό κοκατίλ παίρνει βάρος σχεδόν καθημερινά.

Κρέμα ταϊσματος.
Μπορείτε να βρείτε διάφορα σκευάσματα κρέμας κατάλληλης για νεοσσούς σε καταστήματα pet shop. Oδηγίες για την παρασκευή της κρέμας περιέχονται αναλυτικά στη συσκευασία του κάθε προϊόντος. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε την συσκευασμένη κρέμα του εμπορίου και να μην καταφεύγουμε σε σπιτικές συνταγές και λύσεις που μπορεί να βλάψουν τον νεοσσό μας. Η κρέμα του εμπορίου είναι προϊόν που έχει προκύψει μετά από έρευνα ετών, ενώ αποτελεί μια πλήρη τροφή και δεν χρειάζεται επιπλέον συμπληρώματα.

Σημαντικό. Χρησιμοποιήστε βραστό νερό για να πετύχετε καλύτερη αποστείρωση και να αποφύγετε βακτηριακή προσβολή του νεοσσού. Η κρέμα όταν ξεκινήσετε το τάισμα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 39-40º C. Αν δεν έχετε εμπειρία με το ταίσμα νεοσσών, είναι καλύτερα η θερμοκρασία να κυμαίνεται πιο κοντά στους 40º C έτσι ώστε να μην κρυώσει όσο χρόνο προσπαθείτε να ταϊσετε το νεοσσό. Η θερμοκρασία της τροφής είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της ομαλής ανάπτυξης του νεοσσού. Κρύα κρέμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα μυκητίασης στο μωρό, ενώ καυτή κρέμα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον προλοβό. Συνιστάται η χρήση ψηφιακού θερμόμετρου υγρών και στερεών για ακριβείς μετρήσεις.

Συχνότητα ταϊσματος νεοσσών Cockatiel


*Ηλικία σε εβδομάδες

Αριθμός ημερησίων γευμάτων

0

Κάθε 2 ώρες

1

Κάθε 2 ώρες

2

Κάθε  3 ώρες (6το πρωί έως 00:00)

3

Κάθε 4 ώρες (6το πρωί έως 00:00)

4

Κάθε  5 ώρες (6το πρωί έως 00:00)

5 με 7

2 ταίσματα ημερησίως


 

 

 

 

 

 

 

 

* Στον παραπάνω πίνακα περιγράφονται τα ταϊσματα από την ηλικία των 0 εβδομάδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνουμε τους νεοσσούς cockatiel από την πρώτη ημέρα από την φωλιά. Τα μωρά cockatiel πρέπει να ταίζονται από τους γονείς τους, τουλάχιστον μέχρι την 20η ημέρα της ζωής τους. Δίνονται οδηγίες για τάϊσμα από 0 εβδομάδες, για τις περιπτώσεις που οι γονείς αδυνατούν να μεγαλώσουν τα μωρά τους. Το τάϊσμα των νεοσσών είναι μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία και πρέπει να γίνεται σοβαρά και υπεύθυνα, για να μην βάζουμε την ζωή των νεοσσών σε κίνδυνο.

Η διαδικασία του απογαλακτισμού
Ο απογαλακτισμός των νεοσσών είναι μια σύνθετη διαδικασία. Απαιτεί οργανωμένη προσπάθεια έτσι ώστε η μετάβαση από την κρέμα νεοσσών στους σπόρους να γίνεται ομαλά χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή των νεοσσών.  Ο απογαλακτισμός ξεκινάει περίπου στις 40-45 ημέρες και αφού το cockatiel μας έχει αναπτυχθεί πλήρως και έχει ξεκινήσει τις πρώτες του πτήσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που τα μωρά ξεκινούν και αργότερα.
Αρχικά τοποθετούμε ένα μπωλ με σπόρους, μερικά τσαμπιά millet και ένα μπωλ με καθαρό νερό. Tα μωρά cockatiel δείχνουν μια προτίμηση στο millet και η χρήση του βοηθάει πολύ στην διαδικασία του απογαλακτισμού. Από την πρώτη - δεύτερη ημέρα τα μωρά cockatiel θα αρχίσουν να εξερευνούν το μπωλ με τους σπόρους, ενώ θα αρχίσουν να δοκιμάζουν να σπάσουν κυρίως τους ηλιόσπορους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρούμε καθημερινά την ποσότητα σπόρων και millet, που τρώνε τα μωρά μας. Σημαντικό επίσης είναι να ζυγίζουμε σε ζυγαριά ακριβείας και να παρακολουθούμε το βάρος τους. Εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι τρώνε αρκετή ποσότητα σπόρων, μειώνουμε το αριθμό ταϊσμάτων. Από την στιγμή, που τα cockatiel μας ξεκινήσουν να τρώνε σπόρια, τα ταϊσματα με κρέμα θα πρέπει ΣΤΑΔΙΑΚΑ να περιοριστούν σε δύο γεύματα, ένα το πρωί και ένα αργά το βράδυ πριν τον ύπνο. Στην φάση αυτή τα μωρά είναι φυσιολογικό να χάσουν λίγο βάρος, γιατί αποβάλλουν το περιττό λίπος για να μπορούν να εκτελούν τις πτήσεις. Σε περίπτωση, που αντιληφθούμε στο ημερήσιο ζύγισμα ότι το βάρος του πουλιού έχει μειωθεί πολύ, ξεκινάμε συχνότερα ταίσματα με κρέμα νεοσσών, για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.  Ένας καλό τρόπος για να διαπιστώσουμε  ότι οι νεοσσοί μας έχουν τραφεί είναι να ψηλαφήσουμε τον προλοβο και να δούμε ότι περιέχει τροφή. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι το μωρό μας έχει τραφεί και δεν είναι νηστικό.
Σιγά σιγά και εφόσον η διαδικασία του απογαλακτισμού γίνει σωστά, θα παρατηρήσουμε ότι  οι νεοσσοί μας δεν δέχονται με ευχαρίστηση την σύριγγα ταϊσματος και προτιμούν να τρώνε σπόρους και millet. Στο στάδιο αυτό μειώνουμε κι άλλο τα γεύματα και τα περιόριζουμε σε ένα γεύμα την ημέρα. Τελικά οι νεοσσοί μας θα αρνούνται να δεχτούν έστω και ένα τάισμα, οπότε και αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία του απογαλακτισμού έχει ολοκληρωθεί. Συνεχίζουμε για λίγες ημέρες ακόμα το ζύγισμα και εφόσον το βάρος του διατηρείται σταθερό, τα μωρά μας έχουν απογαλακτιστεί.