Yγεία των παπαγάλων cockatiel

Στην ενότητα αυτή παρέχονται κάποιες βασικές πληροφορίες που αφορούν θέματα υγείας των παπαγάλων cockatiel. Σε καμμία περίπτωση οι συμβουλές δεν υποκαθιστούν την φροντίδα που μπορεί να παρέχει ένας εξειδικευμένος πτηνίατρος.

Ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσουμε την υγεία του cockatiel μας είναι να παρατηρήσουμε 4 βασικά πράγματα:
1.Τροφή
Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όταν αποκτούμε ένα cockatiel, είναι να τρώει ελάχιστα ή ακόμη και καθόλου. Όταν φέρνουμε στην οικογένεια ένα νέο cockatiel είναι λογικό να δημιουργείται στρες στο πουλί λόγω του ότι με την αλλαγή περιβάλλοντος παύει να αισθάνεται άνετα, και χάνει το γνώριμο περιβάλλον. Θα πρέπει να δώσουμε στο πουλί την ευκαιρία και τον χρόνο να ενταχθεί και να συνηθίσει το νέο περιβάλλον, το νέο του κλουβί.
Αν έχει περάσει αρκετός καιρός, που έχετε το cockatiel σας, και παρατηρήσετε οτι η κατανάλωση τροφής μειώνεται, τότε θα πρέπει να το διερευνήσετε. Εαν το cockatiel σας ΔΕΝ έχει άλλα συμπτώματα ασθένειας όπως ληθαργικότητα, να μην κουρνιάζει, να κάθεται στον πάτο του κλουβιού ή να «φουσκώνει», δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Εαν παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατόν σε έναν πτηνίατρο. 
Υπάρχουν πολλοί λογοι που ένα cockatiel  μπορεί να τρώει περισσότερο απ’ ότι συνήθως, αλλά συνήθως δεν υπάρχει σοβαρός λογος ανησυχίας.
Αν το cockatiel είναι ιδιαίτερα δραστήριο, γεννάει αυγά, ή ταιϊζει νεοσσούς, είναι φυσιολογικό να τρώει περισσότερο. Επίσης χαμηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον θα αναγκάσει το cockatiel μας, να φάει περισσότερο.
Αν το cockatiel σας τρώει πολύ αλλά ταυτόχρονα είναι ληθαργικό ή αν δεν παρατηρήσετε οπτικά αύξηση του βάρους του, τότε αυτό είναι σημάδι κάποιας ασθένειας.

2. Νερό
Πάντα να δίνεται στο cockatiel σας καθαρό, φρέσκο νερό κάθε ημέρα και να κρατάτε τις ποτίστρες του συνεχώς καθαρές. Προτείνεται να αλλάζετε το νερό του δύο φορές την ημέρα, μια φορά το πρωί και μία το απόγευμα.
Τα cockatiel μπορούν να πιούν απο ½ μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού νέρο την ημέρα. Η θερμοκρασία, το στρές, οι πολλές πτήσεις, ή η διάρροια θα αυξήσουν τις ανάγκες του σε νερό. Τα κοκατίλ καταναλώνουν περισσότερο νερό αν ταϊζουν μικρά. Κάποια φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, μπορεί να κάνουν το cockatiel σας να πίνει περισσότερο νερό. Το να πίνει πολύ νερό μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων προβλημάτων όπως ιώσεις, προβλήματα με τη νεφρική λειτουργία, ακόμα και σακχαρώδης διαβήτης.

3. Περιττώματα
Tα περιττώματα των cockatiel είναι ένας συνδυασμός από κόπρανα και ούρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια ή πιο υδαρή κόπρανα στo cockatiel σας. Μία ημέρα με τέτοια κόπρανα δεν πρέπει να σας ανησυχήσει εφόσον το cockatiel σας συνεχίζει να τρώει, να πίνει και να είναι ενεργητικό. Αν όμως αυτό συνεχίζεται, θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιας ίωσης ή βακτηριακής προσβολής. Μερικά βακτήρια, που είναι φυσιολογικό να βρίσκονται στους ανθρώπους, επηρεάζουν την υγεία των cockatiel . Γι αυτό το λόγο, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλυνεί καλά τα χέρια σας μετά την τουαλέτα και πριν πιάσετε το cockatiel σας.   

4. Eνεργητικότητα-ζωντάνια.

Description: C:\Users\Kiriakoulis\Desktop\4481568646_11a727c9fc.jpgΗ έλλειψη ενεργητικότητας και η ληθαργικότητα σε ένα cockatiel είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Τα πουλιά έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και ο χρόνος είναι καθοριστικός στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του cockatiel σας. Η τροφική δηλητηρίαση, αναθυμιάσεις στο χώρο σας (ειδικότερα από μαγείρεμα ή καθαριστικά), ένα κρυολόγημα, ή άλλες σοβαρές παθήσεις όπως βακτηριακή προσβολή μπορεί να προκαλέσουν ληθαργικότητα στο cockatiel σας.
Αν το cockatiel σας κουνάει το κεφάλι του σα να είναι ζαλισμένο, ή κάθεται στον πάτο του κλουβιού χωρίς να μπορεί να πετάξει, ίσως να είναι ένδειξη δημητηρίασης από βαρέα μέταλλα. Αν δεν βγαίνει από το κλουβί, τότε αναζητήστε την πηγή της δηλητηρίασης στα κάγκελα ή στα παιχνίδια του κλουβιού.
Πολλά πουλιά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και εξαιτίας αναθυμιάσεων απο καθαριστικά. Βεβαιωθείτε ότι το πουλί είναι σε διαφορετικό δωμάτιο όταν καθαρίζετε και ότι έχετε αερίσει επαρκώς το χώρο πριν το βάλετε πάλι μέσα. Να είστε επίσης προσεκτικοί  με αρωματικά κεριά και αρωματικά χώρου καθώς μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.