Ασφάλεια και κίνδυνοι στο σπίτι.


Η φράση « Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» θα μπορούσε πολύ εύκολα να παραφραστεί δυστυχώς στο « Η περιέργεια σκότωσε το cockatiel”. Aυτά τα περίεργα μικρά πλάσματα έχουν την ικανότητα να εξερευνούν τα πάντα, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμπλακούν σε δυνητικά πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Εξαιτίας της έμφυτης περιέργειας τους, κάθε ιδιοκτήτης cockatiel θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση όταν τα πουλιά είναι εκτός του κλουβιού τους.
Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι ένα cockatiel είναι στο ίδιο διανοητικό επίπεδο με ένα μωρό παιδί. Εννοείται πως κανείς δεν θα άφηνε ένα μωρό να διασκεδάζει στο σπίτι ανεξέλεγκτο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φροντίσουμε και για το cockatiel μας.

Μπάνιο- WC


Μια ανοικτή λεκάνη μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Ηλεκτρικές συσκευές όπως ο στεγνωτήρας μαλλιών, μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία αν το cockatiel μασήσει τα καλώδια. Επίσης πολλά αντικείμενα στο μπάνιο μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση όπως καθαριστικά, αρώματα,αποσμητικά χώρου, χλωρίνη. Τραυματισμό επίσης μπορεί να προκαλέσει ένα χτύπημα στον καθρέπτη του μπάνιου. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να επιτρέψουμε την είσοδο του cockatiel μας στο μπάνιο θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνιση για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο τραυματισμού.

Κουζίνα


H κουζίνα είναι ένα αρκετά δημοφιλές δωμάτιο για τα cockatiel που βγαίνουν εκτός κλουβιού. Και σε αυτό το δωμάτιο, οι κίνδυνοι παραμονεύουν για τα περίεργα φτερωτά μας φιλαράκια. Ένα πουλί που δεν εποπτεύεται μπορεί να πετάξει και να πέσει π.χ στον κάδο σκουπιδιών, να σκαρφαλώσει στο πλυντήριο πιάτων ή στο ψυγείο και να εγκλωβιστεί. Επίσης μπορεί πολύ εύκολα να προσγειωθεί στη ζεστή εστία της κουζίνας ή σε μια κατσαρόλα χωρίς καπάκι με φαγητό που βράζει. Τα cockatiel μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση από τροφές όπως σοκολάτα, αβοκάντο, κρεμμύδια και άλλα τρόφιμα αν αυτά βρίσκονται ακάλυπτα στο χώρο. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν αφήνουμε ποτέ το cockatiel μας χωρίς επιτήρηση ή φροντίζουμε να καλύπτουμε οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει.

Καθιστικό

Κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ σας για να χαλαρώσετε και να διαβάσετε ένα βιβλίο. Μπορεί για εσάς να φαίνεται εντελώς ασφαλές όμως μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το cockatiel σας, αν έχει αποφασίσει να παίξει κρυφτό και να κρυφτεί κάτω από κάποιο μαξιλάρι. Για να αποφύγουμε οποιοδήποτε τραυματισμό πριν βγάλουμε  το πουλί από το κλουβί του, βεβαιωνόμαστε ότι είναι κλειστές όλες οι πόρτες και τα παράθυρα. Βασικό είναι να κλείσουμε και τις κουρτίνες γιατί κατά την πτήση τα cockatiel δεν αντιλαμβάνονται τα τζάμια και υπάρχει πιθανότητα  θανάσιμου τραυματισμού. Τέλος φροντίζουμε να μην υπάρχουν στο χώρο τασάκια με στάχτες και αποτσίγαρα γιατί τα cockatiel συνηθίζουν να εξερευνούν με το ράμφος και να δοκιμάζουν τα πάντα με αποτέλεσμα, σοβαρές δηλητηριάσεις.

Κατοικίδια


Τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού μπορεί να αποδειχθούν επίσης επιβλαβή για τα cockatiel μας. Μια επιθετική γάτα μπορεί να γρατσουνίσει ή να δαγκώσει το cockatiel μας. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί να το πατήσει κατά λάθος ή και να το δαγκώσει, ενώ ένας μεγαλύτερος παπαγάλος μπορεί με το ράμφος του να του σπάσει τα πόδια και γενικά να το τραυματίσει σοβαρά. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχουμε υπό επιτήρηση το cockatiel μας ακόμη και αν είμαστε σίγουροι ότι τα πάει καλά με τα υπόλοιπα κατοικίδια. Τα ζώα είναι μερικές φορές  απρόβλεπτα και αντιδρούν ακόμη πιο απρόβλεπτα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και τραυματισμοί. Σε περίπτωση τραυματισμού απευθυνθείτε άμεσα στον πτηνίατρο σας.

Οσμές


Δυστυχώς οι πιθανοί κίνδυνοι για τα cockatiel  δεν σταματούν μόνο στα έπιπλα και στα αντικείμενα του σπιτιού. Οι διάφορες οσμές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Καπνός τσιγάρου, αποσμητικά χώρου, σπρέυ μαλλιών, καθαριστικά και χλωρίνη, κηροζίνη, βερνίκι παπουτσιών, καλλυντικά. Είναι μερικά μόνο από προϊόντα με ισχυρή χημική οσμή που βλάπτουν τα cockatiel, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσουμε να κρατάμε μακριά από τα πουλιά μας. Εναλλακτικά για να προστατευτεί και το κατοικίδιο μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε «φυσικά» καθαριστικά όπως η σόδα φαγητού, το ξύδι και ο χυμός λεμονιού.