Eρωτήσεις- απορίες.


Ερώτηση: Η σπιτική αυγοτροφη φυλάσσεται στο ψυγείο; Για πόση ώρα να την αφήνω στην ταίστρα σε περίπτωση που οι παπαγάλοι μου δεν την καταναλώσουν άμεσα;


www.cockatiel.gr: Η σπιτική αυγοτροφή πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, γιατί αλλιώς αλλοιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας του αυγού. Μπορείτε να την διατηρήσετε στη συντήρηση έως 3 ημέρες. Στην ταίστρα δεν θα πρέπει να παραμένει περισσότερες από 5 ώρες τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι πρέπει να αφαιρείται περίπου εντός 2 ωρών εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

 Ερώτηση: Τo cockatiel μου τρώει μόνο σπόρους και δεν δοκιμάζει φρούτα και λαχανικά. Τι μπορώ να κάνω;


www.cockatiel.gr: Η μετάβαση από μια διατροφή βασισμένη σε σπόρους είναι μια διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή. Το σύνολο των πουλιών που αγοράζονται κυρίως από pet shop  δεν έχουν δει ούτε δοκιμάσει ποτέ τους φρούτα και λαχανικά. Λογικό είναι λοιπόν εφόσον τα πουλιά δεν ξέρουν τι είναι να μην δοκιμάζουν καν, εφόσον δεν τους είναι οικείο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε  είναι το εξής: Το πρωί που τα πουλιά πεινάνε περισσότερο αφαιρούμε τους σπόρους για περίπου 3 ώρες και τοποθετούμε στις ταίστρες μόνο  λαχανικά και φρούτα. (προσοχή βγάζουμε τους σπόρους ΓΙΑ 3 ΩΡΕΣ και όχι περισσότερο, δεν θέλουμε να λιμοκτονήσουν τα πουλια). Εφόσον λοιπόν τα πουλιά θα πεινάνε και δεν θα βρουν σπόρους θα αρχίσουν δειλά δειλά να πλησιάζουν και να δοκιμάζουν τα λαχανικά.  Εφόσον τα συνηθίσουν θα τρώνε περισσότερο λαχανικά και λιγότερο τους σπόρους. Αυτό δεν θα γίνει από την πρώτη ημέρα..ούτε καν από την δεύτερη. Η διαδικασία μπορεί να πάρει ημέρες, εβδομάδες...αλλά τελικά θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Περισσότερα για την σωστή διατροφή στο www.cockatiel.gr/cockatiel_diet.html

Ερώτηση: Ακόμη κάνει λίγο κρύο....επιτρέπεται το cockatiel μου να κάνει μπάνιο;


www.cockatiel.gr: Το μπάνιο είναι  απαραίτητο για τα cockatiel. Πρέπει να γίνεται τακτικά και εξυπηρετεί αρκετούς σκοπούς. Βοηθά στο να διατηρούνται  τα φτερά καθαρά ενώ ταυτόχρονα μαλακώνει την κερατίνη των  νέων φτερών και βοηθά στην γρηγορότερη ανάπτυξη τους. Επίσης με το μπάνιο μειώνεται και η ποσότητα της πούδρας που παράγουν τα cockatiel. Ο έλεγχος της πούδρας είναι σημαντικός για να μην την αναπνέουν τα cockatiel σε μεγάλες ποσότητες και να παραμένουν υγιή.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να παρέχουμε μπάνιο στα cockatiel μας. Μπορούμε να βάλουμε ένα μπώλ στον πάτο του κλουβιού με χλιαρό νερό έτσι ώστε να μπουν μέσα και να απολαύσουν το μπάνιο τους. Aν δεν μπαίνουν μέσα και είναι διστακτικά μπορούμε να τα ψεκάσουμε με χλιαρό νερό, προσέχοντας πάντα να μην τα βρέξουμε στα μάτια και στο ράμφος.
Κατά την διάρκεια του μπάνιου θα πρέπει να προσέξουμε να είναι κλειστά τα παράθυρα για να αποφύγουμε κρύα ρεύματα για να μην κρυολογήσει το cockatiel μας. Καλό είναι το μπάνιο να γίνεται πρωινές ώρες ώστε η θερμοκρασία να είναι υψηλότερη και να υπάρχει άφθονος ήλιος που θα βοηθήσει να στεγνώσει το cockatiel μας.

Ερώτηση: Πόσο κρατάει η πτερόροια στα cockatiel;

www.cockatiel.gr: H πτερόροια είναι η διαδικασία αντικατάστασης του παλιού φτερώματος με νέο φτέρωμα. Η πρώτη πτερόροια στα μικρά cockatiel  συμβαίνει σε ηλικία περίπου 6-9 μηνών. Μετά την πρώτη πτερόροια τα ενήλικα cockatiel περνάνε πτερόροια 1-2 φορές τον χρόνο συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 5-8 εβδομάδες , ενώ για να ολοκληρωθεί κάθε φτερό χρειάζεται περίπου 10 ημέρες.
Κατά την διάρκεια της πτερόροιας θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα cockatiel μας. Απαιτείται συχνότερο μπάνιο, γιατί το νερό βοηθάει στο να μαλακώσει η κερατίνη των φτερών. Έτσι λοιπόν με συχνά ψεκάσματα με χλιαρό νερό βοηθάμε τα φτερά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, ενω συστήνεται και η χρήση αλάτων μπάνιου που καθαρίζουν και χαρίζουν γυαλιστερό πτέρωμα.
Κατά την διαδικασία της πτερόροιας επιβάλεται η αυξημένη χορήγηση πρωτεϊνών, άρα πρέπει να φροντίσουμε να δίνουμε στα cockatiel μας αυγό, αυγοτροφή, φακές με ρύζι και λαχανικά.
Η πτερόροια είναι μια δύσκολη περίοδος για τα cockatiel και γενικά όλα τα πουλιά, με λίγο περισσότερη φροντίδα μπορούμε να την κάνουμε ευκολότερη για τους φτερωτούς μας συντρόφους.

Ερώτηση: Κάθε πότε μπορούμε να δίνουμε στα cockatiel φυτρωμένους σπόρους; Ισχύει ότι παχαίνουν;

www.cockatiel.gr: Οι φυτρωμένοι σπόροι είναι μια πολύ υγιεινή τροφή για τους παπαγάλους και βοηθούν πάρα πολύ σε περιόδους έντονου στρες όπως είναι η περίοδος της πτεροροιας  και κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Είναι πηγή πρωτεινών, βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων και χλωροφύλλης.
Στην πραγματικότητα οι φυτρωμένοι σπόροι είναι χαμηλότεροι σε λίπος , καθώς ο ίδιος ο σπόρος κατά την διάρκεια της βλάστησης απορροφά το λίπος για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης. Ετσι μειώνεται η ποσότητα του λίπους που υπάρχει στον σπόρο. Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιηθούν άφοβα καθώς δεν παχαίνουν. Σε πολλές περιπτώσεις cockatiel που δεν τρώνε καθόλου λαχανικά, οι φυτρωμένοι σπόροι είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.Οι φυτρωμένοι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε νεαρά πουλιά κατά τον απογαλακτισμό τους και βοηθούν στην καλύτερη εξοικίωση με την στέρεα τροφή, καθώς είναι πιο μαλακοί και τα νεαρά cockatiel μπορούν να τους σπάσουν ευκολότερα.