Πως να εκπαιδεύσετε το cockatiel σας.


Ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε χρόνο με το cockatiel σας  είναι να του μάθετε κάποια απλά κόλπα. Το πουλί σας έτσι θα περιμένει και θα απολαμβάνει την προσοχή που του δίνετε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, και θα διαπιστώσετε ότι θα δημιουργηθεί ένας ισχυρότερος δεσμός μεταξύ σας καθώς η εκπαίδευση θα προχωρά.
Πριν αρχίσετε να μαθαίνετε  κόλπα  στο cockatiel σας πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε υπομονή και επιμονή για να αναλάβετε την εκπαίδευση. Τα πουλιά μερικές φορές συμπεριφέρονται όπως θα περιμέναμε, άλλες όμως κάνουν ότι θέλουν να κάνουν, οπότε προσπαθήστε  να μην θυμώσετε ή απογοητευτείτε όταν το cockatiel σας δεν συμπεριφερθεί όπως περιμένετε. Ο θυμός και η απογοήτευση μπορεί να βλάψει την σχέση σας με το cockatiel σας, γι’ αυτό να είστε χαρούμενοι και υπομονετικοί κατά την ώρα της εκπαίδευσης.
Όταν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τα κόλπα που θα μάθετε στο cockatiel σας, παρατηρείστε τι αρέσει στο cockatiel σας και προσαρμόστε το στην εκπαίδευση. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε πως είναι ευκολότερο να εστιάσετε στη φυσική συμπεριφορά του cockatiel σας και αυτό θα κάνει την εκμάθηση νέων κόλπων πιο εύκολη και απολαυστική και για τους δυο σας. Για παράδειγμα σε μερικά cockatiel  αρέσει να σκαρφαλώνουν ενώ άλλα απολαμβάνουν να τεντώνουν τα φτερά τους στον αέρα. Πολλά cockatiel διασκεδάζουν να εξερευνούν με το ράμφος τους τα διάφορα αντικείμενα στο χώρο και έτσι μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να ακουμπούν τα αντικείμενα καθώς τα ονομάζετε.

Συμβουλές για καλύτερη εκπαίδευση.


Μάθετε τι αρέσει στο cockatiel σας και τι αντιπαθεί. Αν το πουλί σας είναι από φυσικού του παιχνιδιάρικο είναι καλύτερος υποψήφιος για να μάθει κόλπα σε σύγκριση  με ένα πουλί που απολαμβάνει να κάθετε απλά στο χέρι για χάδια και ξύσιμο του κεφαλιού. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά και συστηματικά για σύντομες «εκπαιδεύσεις». Τα πουλιά έχουν περιορισμένο φάσμα προσοχής. ‘Ετσι λοιπόν αρχίζουν να γκρινιάζουν αν προσπαθήσουμε να τους μάθουμε κάτι όταν υπερβούμε το φάσμα της προσοχής τους. Περίπου 10 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά, από μια μεγαλύτερη σε χρόνο εκπαίδευση.
Φροντίζετε να διασκεδάζετε. Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και για τους δυο σας. Αν κάτι δεν  πάει καλά, είναι καλύτερο να τερματίζετε την εκπαίδευση.

Ανταμείψτε το cockatiel σας για την καλή του συμπεριφορά με ένα συνδυασμό από λιχουδιές, με λεκτική επιβράβευση και χάδια. Αν το cockatiel σας αρέσκεται στο χάιδεμα του κεφαλιού, αγγίξτε και χαιδέψτε τη συγκεκριμένη περιοχή, όταν εκτελεί κάποιο από τα κόλπα που του μαθαίνετε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μάθει να ανταποκρίνεται σε διάφορους τύπους επιβράβευσης και όχι μόνο σε λιχουδιές και φαγητό.
Εκτιμήστε το cockatiel σας για την μοναδικότητα του και γι’ αυτό που είναι. Αγαπήστε το έτσι απλά επειδή είναι το κατοικίδιο σας και όχι για τα κόλπα που μπορεί να κάνει. Μερικά πουλιά είναι περισσότερο δεκτικά στην εκπαίδευση ενώ κάποια άλλα μπορεί να είναι πιο διστακτικά. Αν διαπιστώσετε ότι μαθαίνει σχετικά εύκολα μπορείτε να συνεχίσετε αυξάνοντας το ρεπερτόριο. Αν καταλάβετε ότι δεν το απολαμβάνει μην το πιέσετε περισσότερο.

Τέλος να θυμάστε πάντα πως με υπομονή και αγάπη το cockatiel σας μπορεί να σας χαρίσει υπέροχες, αξέχαστες στιγμές.